דלג אל:

נגישות

נגישות

בישראל חיים כ-1,700,000 איש עם מוגבלות, כ-270,000 מהם תלמידים עם מוגבלות. מוגבלות יכולה להיות פיזית, נפשית או שכלית, לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, ובשלה מוגבל מהותית תפקודו של האדם.

המונח 'נגישות' מוגדר בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998 (תיקון מס' 2 תשס"ה-2005): "אפשרות הגעה למקום, תנועה והתמצאות בו, שימוש והנאה משירות, קבלת מידע הניתן או המופק במסגרת מקום או שירות או בקשר אליהם, שימוש במתקניהם והשתתפות בתוכניות ובפעילויות המתקיימות בהם, והכול באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי".
החוק קובע את החובה להנגיש לאנשים עם כל סוגי המוגבלויות כל מקום שניתן בו שירות לציבור. על החברה לשלב בתוכה אדם עם מוגבלות כשווה בין שווים ולהבטיח לו שוויון הזדמנויות.

ערכי תפיסת הנגישות והחקיקה הרחבה המתלווה אליה הם תולדה של ההבנה כי אין צדק בהדרת אנשים עם מוגבלות וכי בידינו לשנות את פני הדברים על ידי שינוי הסביבה, כך שתתאים למגוון רחב ככל האפשר של יכולות וצרכים אנושיים. זוהי המשמעות הפשוטה והברורה ביותר של מצוות "אהבת ישראל" כפשוטה.
תחילתו של מעשה הנגישות היא ההכרה בזכותם של אנשים עם מוגבלות להיות שותפים מלאים בלימוד תורה, בקיום מצוות תוך השתלבות בחברה. המשכו בהתבוננות על הקשת הרחבה של היכולות והצרכים האנושיים, וסופו בבנייה של סביבה פיזית ואנושית מתאימה, המאפשרת לכל האנשים להתנייד, לתקשר, להתפלל, ללמוד, לעבוד ולממש את הפוטנציאל האישי הגלום בהם.
נגישות היא לא רק התאמה של הסביבה הפיזית והאנושית ליכולותיהם הפיזיות, החושיות, הרגשיות והשכליות של אנשים עם מוגבלות, כך שיוכלו לתפקד בה באופן מלא.
נגישות זו ההבנה שכל אדם הוא עולם ומלואו ובן אהוב אצל הקב"ה. על כולנו, כיחידים וכחברה, לסייע לאותם אנשים בעלי מוגבלויות. זו חובתנו ויותר מכך - זו זכותנו.

נגישות במערכת החינוך

האגף האחראי לנושא נגישות במשרד החינוך הוא אגף זהירות בדרכים, נגישות ואורח חיים בטוח.
מערכת החינוך רואה ערך עליון בחינוך לנגישות ולקבלת השונה. לפיכך היא מובילה מהלך חינוכי מקיף המושתת על ערכים של כבוד ורגישות כלפי אנשים עם מוגבלות ופועלת ליישום ערכים אלו. מערכת החינוך שואפת לקדם השתלבות של תלמידים עם מוגבלות כך שיוכלו ללמוד בכל מוסד לימוד שיבחרו.

על אנשי חינוך לקדם נגישות בדרכים אלו:

  • להעלות את הנושא למוּדעות
  • להכשיר את הלבבות
  • להעלות למוּדעות את תחושותיו של אדם עם מוגבלויות
  • לקדם מוּדעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות לרבות הנגשה חברתית

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בדוא"ל : pop-charedi@education.gov.il